Gastroscopie

Wat is een gastroscopie?

Door middel van een gastroscopie is het mogelijk om bepaalde afwijkingen, zoals ontstekingen, maagzweren en gezwellen in de slokdarm, maag en twaalfvingerige darm op te sporen. Het is mogelijk om via de endoscoop ingrepen uit te voeren. Zo kunnen stukjes weefsel worden weggenomen voor nader onderzoek (biopsie), of een bloeding worden gestelpt. Via deze techniek kan men ook vreemde voorwerpen verwijderen uit slokdarm of maag.

Klik op het pijltje voor meer informatie.

Medicijnen

Bloedverdunnende, ontstekingsremmende en pijnstillende medicijnen kunnen de kans op bloedingen vergroten en moeten gestopt worden indien er bv biopsies dienen genomen te worden. Overleg dit vooraf met uw behandelend arts. Stop nooit op eigen initiatief met deze medicijnen!
Als uw onderzoek ’s ochtends is en u ’s ochtends medicijnen moet gebruiken, vraag dan aan uw arts hoe u dit kunt aanpassen. Dit geldt speciaal voor diabetespatiënten.

Voorbereidingen thuis

Het onderzoek kan alleen goed worden uitgevoerd als uw slokdarm en maag leeg zijn. Als uw onderzoek ’s ochtends is, vragen wij u vanaf 24.00 uur de avond voor het onderzoek niet meer te eten en te drinken.

Als uw onderzoek ’s middags is, kan u tot 6 uur voor het onderzoek een licht ontbijt gebruiken. Wij vragen u hierna niet meer te eten en te drinken.

U kunt het beste gemakkelijk zittende kleding dragen.

Het onderzoek

U wordt gevraagd om losse gebitsdelen en piercings van de tong uit te doen. De keel wordt verdoofd met een spray die het slikken bemoeilijkt. Tijdens het onderzoek ligt u op de linker zijde. U krijgt een bijtring in uw mond ter bescherming van uw tanden en de endoscoop.

De arts brengt een flexibele slang van een 6 tal mm dikte – de gastroscoop – via de tong tot in de keelholte en vraagt u een aantal malen te slikken. Dit is voor de meeste mensen een vervelend moment. Door rustig te ademen en zoveel mogelijk te ontspannen, gaat dit snel voorbij. U kan rustig blijven ademen door neus en mond.

Tijdens het onderzoek blaast de arts via de endoscoop lucht in om de slokdarm, maag en twaalfvingerige darm te laten ontplooien en zo beter te kunnen kijken. Dit kan een vol gevoel geven. Het kan zijn dat u gedurende het onderzoek moet kokhalzen of de ingeblazen lucht moet boeren. U hoeft zich hier niet voor te schamen.

Het onderzoek zelf neemt slechts enkele minuten in beslag. 

Na het onderzoek

Na het onderzoek moet u omwille van de verdoving van de keel, 1 uur wachten met eten en drinken. Nadien kunt u weer normaal eten en drinken.

Het is mogelijk dat u een irritatie in de keel ervaart .Dit gevoel is snel voorbij.

Ook kan u een opgeblazen gevoel hebben ten gevolge van de ingeblazen lucht. Dit kan zelden leiden tot opboeren, winderigheid en krampen. Meestal is dit na enkele uren weer verdwenen.