Dikke darm poliepen

Wat is een dikke darm poliep?

Een poliep in de dikke darm is een woekering van het slijmvlies van de dikke darm. Poliepen kunnen variëren in grootte en in vorm, van een
speldenknop tot een poliep van enkele centimeters.
Poliepen in de dikke darm komen vrij vaak voor.

Veel mensen hebben poliepen zonder het te wetenomdat ze vaak geen klachten geven. Naar schatting heeft ongeveer 5-20% van alle mensen boven de vijftig jaar last van poliepen.

Verreweg de meeste poliepen zijn goedaardig en zullen ook altijd goedaardig blijven. Poliepen kunnen echter onrustige cellen bevatten en uiteindelijk uitgroeien tot een kwaadaardige tumor: dikke darm kanker. Deze poliepen worden ook wel adenomen of adenomateuze poliepen genoemd.

De evolutie van poliep naar tumor gebeurt echter niet op korte termijn. De evolutie beslaat normaal 5-10 jaar. Uiteraard zijn er zeldzame uitzonderingen, zoals bij bv genetische afwijkingen of bepaalde syndromen. 

Klik op het pijltje voor meer informatie.

Oorzaak

Het is niet bekend hoe poliepen ontstaan en waarom sommige mensen wel en andere geen darmpoliepen krijgen. Factoren die van invloed kunnen zijn op het ontstaan van poliepen in de dikke darm zijn in de eerste plaats erfelijke aanleg en voeding en leefstijl.

Klachten & symptomen

Poliepen in de dikke darm geven slechts klachten vanaf een bepaalde grootte. Het kan gaan om bloed in de ontlasting, verandering in het ontlastingspatroon, erg onregelmatige stoelgang, buikpijn en onverklaarbaar gewichtsverlies.

Gezien kleine poliepen echter geen last geven, is een preventief onderzoek aangewezen. In eerste instantie gebeurt dit door het bevolkingsonderzoek dikdarmkanker van de Vlaamse Overheid, waarbij er in de leeftijdsgroep 50-74 jaar 2-jaarlijks een uitnodiging tot stoelgangsonderzoek verstuurd wordt, tenzij de patient de laatste 10 jaar reeds een coloscopie heeft gehad.

Bij familiale belasting, wordt aangeraden om een preventieve coloscopie te ondergaan. Dit zal door uw arts aangekaart worden.

Behandeling

Indien poliepen worden vastgesteld tijdens een coloscopie, worden deze verwijderd. Af en toe kan een poliep niet via de endoscopische weg verwijderd worden, en is een operatie nodig.

Het effect van voeding op een poliep ontwikkeling is niet helemaal duidelijk, maar een gezonde levensstijl met voldoende inname van vezels, beperken rood vlees, vermijden nicotine en alcohol zouden een rol spelen.