Prikkelbare darmsyndroom

Wat is PDS?

PDS is een onschadelijke aandoeningen die wel verschillende ongemakken kan veroorzaken. Het gaat om buikklachten die te maken hebben met de werking van het maagdarm stelsel.

Klik op het pijltje voor meer informatie.

Klachten

Klachten kunnen zijn: krampen, pijn, opgeblazen gevoel, constipatie, diarree, anaal slijmverlies, winderigheid, gevoel van slechte vertering. De klachten zijn vaak gebonden aan maaltijden of stoelgang. Zelden is er nachtelijke last.

Het syndroom komt zeer vaak voor. Meer dan de helft van de consultaties in de gastro enterologie betreffen het PDS of irritable bowel syndroom. Het kan op alle leeftijden voorkomen, maar meestal tussen 20-55 jaar. Vrouwen hebben er vaker mee te maken dan mannen.

Hoewel het veel last kan geven en soms moeilijk te behandelen is, is het volledig onschadelijk en is er geen verband met kanker.

Oorzaak

De oorzaak ligt in een overprikkeling van de bezenuwing van de spieren in het maagdarmstelsel en vermoedelijk ook in de samenstelling van de  darmflora. Het heeft niets te maken met voedselallergieën. Soms gaat het om de nasleep van een doorgemaakte infectie.

Voeding en stress kunnen een belangrijke rol spelen.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld door een een uitgebreide anamnese (vraaggesprek), klinisch onderzoek en uitsluiten van een aantal andere aandoeningen.

Diagnose

De behandeling is verschillend van patiënt tot patiënt afhankelijk van het klachtenpatroon. Het kan gaan om medicatie tegen de krampen, laxatieven, probiotica, stoelgangsregulerende medicatie, dieët en soms zelfs medicatie uit de klasse van de antidepressiva.

Echter geruststelling is het allerbelangrijkste.