Wat is een sigmoïdescopie?
Bij dit onderzoek wordt het slijmvlies van de laatste 30-50 centimeter van de dikke darm bekeken met behulp van een flexibele camera, een sigmoïdoscoop of een colonoscoop.
Klik op het pijltje voor meer informatie.
Door middel van een sigmoïdoscopie is het mogelijk om bepaalde afwijkingen, zoals ontstekingen, divertikels (darmuitstulpingen), poliepen of gezwellen op te sporen. Het is zelfs mogelijk om via de scoop kleine ingrepen uit te voeren. Zo kunnen stukjes weefsel worden weggenomen voor nader onderzoek (biopsie) of een bloeding gestelpt.
Bloedverdunnende, ontstekingsremmende en pijnstillende medicijnen kunnen de kans op bloedingen vergroten. Overleg vooraf met uw behandelend arts of deze onderbroken moeten worden. Stop nooit op eigen initiatief met deze medicijnen!
Het onderzoek kan alleen goed uitgevoerd worden als het laatste deel van uw dikke darm goed schoon is. U krijgt hiervoor een lavement in de praktijk, dat door de verpleegkundige wordt toegediend.
Voor het onderzoek dient u niet nuchter te zijn, tenzij expliciet vermeld.
U krijgt een onderzoeksbroekje aangeboden om u meer op uw gemak te stellen. Tijdens het onderzoek ligt u op de linkerzijde met opgetrokken knieën. De arts brengt via de aars de endoscoop in de endeldarm. Vervolgens wordt de scoop geleidelijk verder de dikke darm ingebracht. Om de darm te ontplooien en een goed zicht te krijgen, wordt via de endoscoop lucht ingeblazen. Dit kan soms krampen of een gevoel van aandrang geven. Geneert u zich niet om de ingeblazen lucht te laten ontsnappen. Dit geeft vaak opluchting.
U kunt het onderzoek volgen op het scherm.
De voorbereiding en het onderzoek nemen ongeveer 15 tot 20 minuten in beslag.
Indien er biopten zijn genomen, kan u wat gering bloedverlies hebben.
Eventuele krampen verdwijnen meestal binnen een uur. Wandelen of een toiletbezoek kunnen hierbij helpen.
U kunt gewoon weer naar huis en eten en drinken.